Kaj je IR ogrevanje?

Spomnite se spomladanskih dni, ko vas toplo sonce prijetno ogreje kljub nizkim temperaturam v okolici. Gre za IR sevanje, ki je prisotno povsod okoli nas – celo ljudje oddajamo IR sevanje (seveda v izjemno majhnih količinah).

Je del spektra sončne svetlobe, ki je za naše oko neviden, zaznavamo pa njegovo toplotno energijo. To pomeni da je infrardeče valovanje katerega človek zaznava kot toploto, pozitivno in ne more biti primerljivo z UV svetlobo ali mikro-valovnim sevanjem. Glede na valovno dolžino, poznamo tri vrste infrardečega valovanja:

  • Infrardeče valovanje-A, kratkovalovno
    780–1,400 nm (0.8–1.4µ) 3620K–2070K

  • Infrardeče valovanje-B, srednjevalovno
    1,400–3,000 nm (1.4–3µ) 2070K–965K

  • Infrardeče valovanje-C, dolgovalovno
    3,000–10,000 nm (3-10µ) 965K–290K 

Ljudje bi rekli, da je vsako sevanje škodljivo, pa temu ni tako. Sevanje pomeni le prenos energije, to je vse.

Kje ste že srečali IR ogrevanje?

Že kot novorojenčki smo se lahko srečali z IR ogrevanjem. Kratkovalovno sevanje ne izsuši sluznice, kar nam poveča odpornost. Prav tako blagodejno vpliva na zdravje, sprošča in pomirja. Vsi inkubatorji v porodnišnicah so s tem namenom orevani z IR sevali.

IR sevanje oddaja sonce, na podoben način deluje tudi krušna peč.

IR ogrevanje v domačem domu

V domovih se že vrsto let uporablja IR panelne radiatorje. Sevanje, ki ga oddaja grelec, nato potuje neovirano skozi zrak, dokler ne zadene predmet. Objekt absorbira sevanje, ki povzroča vibriranje molekul v njej, te pa povzročajo toploto.

Če infrardeči valovi pridejo v stik z ljudmi, bodo potovali približno centimeter v telo in dajali občutek globoke toplote. Če infrardeči val zadene drug trdi predmet (npr. stena), se bo le ta ogrel, val pa se od njega odbil in potoval do vas.

Če poznate topel občutek krušne peči, potem boste navdušeni tudi nad panelnimi radiatorji. Gre namreč za enak način sevanja toplote, pri tem pa ne potrebujete goro drv, ne potrebujete graditi ogromne peči, kurilnice, … Priporočamo uporabo električnih infrardečih panelov v domu, saj so izjemno priročni za uporabo.

[products columns=”4″ orderby=”title” order=”” ids=”13686, 13687, 13689, 13690″]